Festivaali

Sastamala Gregoriana

“Sastamalassa suomalainen kesäluonto, ikiaikainen miljöö ja avoimet ihmiset onnistuvat tuottamaan kokonaiselämyksen, jollaista löytyy ani harvasta paikasta meitä suuremmassakaan maailmassa.”

Kulttuuritoimitus

Vanhan musiikin päivät

Historia

"Kun joku guru tämän löytää!”
Näistä Sastamalan Pyhän Marian kirkon konsertissa 1980-luvun alussa lausutuista sanoista kumpusi unelma: keskiaikaisten holvien täyttämät herkät sävelet, jotka löytävät tien esittäjän ja kuulijan sydämeen.

Haaveista on tullut totta! Yli 20 vuodessa Sastamala Gregoriana on kasvanut kansainvälisesti arvostetuksi vanhan musiikin festivaaliksi, jolla vierailee vuosittain n. 3000 kävijää ympäri maailmaa.

Lue lisää festivaalin historiasta täältä.

Ihmiset

Sastamala Gregoriana syntyi Karkun evankelisen opiston kurssisihteeri Maiju Vuorenojan ja kanttori Urpo Vuorenojan sekä Ben Laurentin yhteisestä ideasta. Tavoitteena oli saada vanhan musiikin konsertti- ja koulutustapahtuma silloiseen Vammalan kaupunkiin.

Helsinkiläinen diplomilaulaja Kari Kaarna innostui asiasta ja niinpä 29.3.1995 kokoonnuttiin neuvonpitoon Karkun evankelisen opiston vastavalmistuneen rantasaunan takkahuoneessa.

Neuvottelun tuloksena syntyi päätös vanhan musiikin päivien järjestämisestä seuraavana vuonna 30.7.-3.8.1996.

Tunnustukset

Festivaalille on myönnetty vuodesta 2015 alkaen Euroopan komission ja Euroopan festivaalijärjestö EFA:n EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) -laatusinetti ja tunnustus.

Tunnustus myönnetään vuosittain eurooppalaisille festivaaleille, joiden taiteellisesta sitoutuneisuudesta ja korkeatasoisuudesta, yhteisöllisyydestä sekä festivaalin kansainvälisistä ja maailmanlaajuisista tulevaisuuden visioista on vakuuttavaa näyttöä.

Finland Festivals valitsi Sastamala Gregorianan Vuoden festivaaliksi vuonna 2016.

Musiikki

Vanhalla musiikilla (eng. early music) tarkoitetaan yleensä musiikkia vuosilta n. 500-1750. Keskiaikainen (500-1400), renessanssi- (1400- 1600) ja barokkimusiikki (1600-1750) ovat vanhan musiikin keskeiset tyylilajit.

Vanhaa musiikkia esitetään usein ns. periodisoittimin, mikä tarkoittaa joko aitoja vanhoja aikalaissoittimia tai niiden nykyaikaisia rekonstruktioita.

Gregoriaanisen musiikin, jonka mukaan Sastamala Gregoriana on saanut nimensä, arvioidaan syntyneen keskiajan alkupuolella (500-700). Gregoriaanisella musiikilla on ollut laaja vaikutus myöhempään länsimaiseen taidemusiikkiin.

Taiteellinen johtaja

Michael Fields (s. 25. lokakuuta 1951) on brittiläis-amerikkalainen muusikko: kapellimestari, säveltäjä, kitaristi ja luuttutaiteilija, joka on erikoistunut myös teorbiin ja ukuleleen.

Sastamala Gregorianan taiteellisena johtajana Fields on toiminut vuodesta 2006 alkaen, mestarikurssiopettajana vuodesta 1997 alkaen.

Lue lisää taiteellisesta johtajasta täältä.

Jäsenyydet

Sastamala Gregoriana on eurooppalaisen vanhan musiikin verkosto REMAn jäsen, Pohjoismaissa ja Baltiassa toimivan vanhan musiikin kattojärjestö NORDEMin jäsen, Visit Tampere -kumppani, Finland Festivals ry:n, Pirkanmaan festivaalit ry:n, Tampereen Vanhan musiikin ystävät ry:n, Suomen vanhan musiikin liitto SVAMULI ry:n sekä Vanhan kirjallisuuden päivät ry:n jäsen.

Jäsenyyksien lisäksi festivaalijohtaja Johannes Rantanen työskentelee REMAn, NORDEMin ja Pirkanmaan festivaalien hallituksissa.

Sastamalan Pyhän Marian kirkko on festivaalin pääkonserttisali. Kirkon erinomainen akustiikka lumoaa vuosi toisensa jälkeen.

Jäsenyydet & tunnustukset

  • "Sastamala Gregoriana hosts an incredible lineup of musicians to play in the town’s most intimate spaces."

  • "Sastamalasta on kehittynyt viime vuosikymmeninä vanhan musiikin suurvalta."

  • “Kaksi keskiaikaista kivikirkkoa maalaismaisemassa täynnä kansainvälisiä yhtyeitä ja yhteistyötä: siinä Sastamala Gregorianan menestysresepti.”

  • “Pienen hiekkatien päässä sijaitseva Pyhän Marian kirkko on festivaalin päänäyttämö. Musiikki soi lumoavasti, ikkunoista tulvii valo.”

Festivaali-info

  • Festivaalimme pääkonserttipaikkana toimii Sastamalan Pyhän Marian kirkko (Sastamalan kirkon tie 119, 38210 Sastamala). Teemme parhaamme, jotta koko henkilökuntamme on tietoinen esteettömistä palveluista ja saavutettavuudesta ja osaa auttaa parhaansa mukaan erilaisissa tilanteissa.

    PYÖRÄTUOLI- JA AVUSTAJALIPUT SEKÄ SAAVUTETTAVUUS

    Lippumme ovat myynnissä Lippu.fi -myyntikanavissa. Heillä on käytössään erillinen palvelu, johon ohjataan yhdenvertaisuutta ja saavutettavuutta koskevat yhteydenotot.

    puh. 09 2314 3986 (puhelun hinta pvm/mpm)

    Palvelu on avoinna ma-la 9–21, su 10–18 (poikkeukset mahdollisia esimerkiksi pyhinä). Soita tähän numeroon, jos asiasi koskee yhdenvertaisuutta tai saavutettavuutta. Asiakaspalvelijamme auttavat sinua niiden tietojen pohjalta, mitä olemme tapahtumajärjestäjältä saaneet.

    ESTEETTÖMYYS KONSERTEISSAMME

    Sastamalan Pyhän Marian kirkossa järjestettävissä konserteissa on:

    • esteetön sisäänpääsy

    • esteettömiä istumapaikkoja sekä pyörätuolipaikat (4 kpl)

    • kirkkomaalla konserttipaikan välittömässä läheisyydessä sijaitsee esteetön siirrettävä-WC

    • induktiosilmukka

    • suurennuslasi, taskulamppu

    Tämän lisäksi kaikissa konserteissamme on huomioitu myös seuraavat asiat:

    • ilmainen sisäänpääsy avustajille / tulkeille

    • opas-/avustajakoirat ovat tervetulleita

    • konserttitiloissa on akustiset ja visuaaliset palohälyttimet

    • riittävä tila liikkua apuvälineiden kanssa

    • liikuntaesteisten pysäköintipaikat kohteen välittömässä läheisyydessä

    • selkeät kulkuväylät kohteeseen

    Pyrimme varmistamaan sen, että omassa viestinnässämme sekä konserttipaikoilla ja etukäteen informaatio on:

    • saatavilla selkeästi

    • suomeksi ja englanniksi

    • opasteissamme tekstin ja taustan kontrasti on selkeä (esim. valkoinen pohja, musta teksti) ja fontin koko on normaalia suurempi

  • BUSSILLA

    Kesän 2024 kirkkokonsertteihin Sastamalan Pyhän Marian kirkkoon järjestetään bussikuljetus Tampereelta. Kuljetukset järjestää Ventoniemi Oy. Minimimäärä kuljetuksen toteutumiselle on 15 hlöä. 

    Meno-paluukuljetuksen hinta on 25 € / hlö. Kuljetuksen voi ostaa lipun oston yhteydessä Lippu.fi -myyntikanavissa.


    PYÖRÄLLÄ

    Sastamalaan on helppo tutustua pyörän selästä käsin. Kauniit maisemat ja hyvät pyörätiet houkuttelevat niin paikallisia kuin matkailijoitakin. Sastamalan kaupungin matkailusivulle on koottu noin 20–40 kilometrin mittaisia reittejä, joilla pääsee tutustumaan sastamalalaisiin maisemiin ja muihin näkemisen arvoisiin kohteisiin. Reittien pituudet sekä merkinnät tien päällystyksestä löytyvät kartoista. Matkan varrelle on merkitty mm. nähtävyyksiä, kahviloita, ruokapaikkoja ja uimarantoja. Muista kuitenkin tarkistaa etenkin kesäkohteiden aukioloajat aina kohteen omista kanavista.

    Reiteillä voi nauttia esimerkiksi Rautaveden tai Liekoveden järvimaisemista, Ellivuoren ja Häijään jylhästä maastosta tai kylien idyllisestä maaseudusta.

    Pyöriä Sastamalassa vuokraa Nettomatti Sastamalan keskustassa (Vammala) ja Ellivuori Resortilla on sähköfatbikeja.

    OMALLA AUTOLLA

    Saapuessasi omalla autolla, löydät ajo-ohjeet konserttipaikoille Tapahtumapaikat-sivulta.

    Autot paikoitetaan konserttikirkkojen yhteydessä oleville paikoitusalueille. Paikoitusalueilta on kirkoille matkaa kävellen n. 200 m. Paikoituksesta vastaa Sastamalan Pyhän Marian kirkolla Tyrvään-Vihattulan VPK.

    JUNALLA

    Sastamalassa lähimmät juna-asemat ovat Vammalan ja Karkun rautatieasemat.

    Vammalan rautatieasemalta matkaa Sastamalan Pyhän Marian kirkolle on n. 9 km. Karkun asemalta Sastamalan Pyhän Marian kirkolle on matkaa n. 10 km.

    Ajankohtaiset aikataulut löydät VR:n kotisivuilta.

    VENEELLÄ

    Sastamalan Pyhän Marian kirkolle j Tyrvään Pappilaan mahdollista saapua myös veneellä.

    Tapahtumapaikkojen läheisyydessä on laituri, johon veneen voi jättää konsertin ajaksi.

  • TALLENTAMINEN

    Viralliset festivaalikuvaajat taltioivat konserttien tähtihetkiä ja ne julkaistaan festivaalin Facebook-sivulla ja Instagram-tilillä tapahtuman aikana sekä päivitetään myöhemmin Flickr-tilille, josta löytyvät muut festivaalin mediakäyttöön soveltuvat lehdistö- ja promootiokuvat.

    Kuvaaminen kirkossa ja piha-alueella ennen konsertteja ja konserttien jälkeen on sallittua, ja myös suotavaa.

    Voit jakaa tunnelmiasi somessa hashtagilla #sastamalagregoriana.

  • TURVALLISESTI TERVETULOA!

    Sastamala Gregoriana sitoutuu toiminnassaan ehkäisemään häirintää ja syrjintää. Kaikissa tilaisuuksissamme noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita, jotta jokainen osallistuja voi kokea olonsa tervetulleeksi ja turvalliseksi. Mikäli olet osallistumassa tapahtumiimme, toivomme, että kunnioitat käytökselläsi toisia läsnäolijoita ja noudatat turvallisemman tilan periaatteita.

    TURVALLISEMMAN TILAN PERIAATTEET

    Annamme tilaa kaikille. Jokainen ihminen on yhdenvertainen. Kunnioitamme jokaisen itsemääräämisoikeutta ja vapautta olla oma itsensä. Emme hyväksy syrjintää, häirintää tai väkivaltaista käytöstä. Jokaisella on oikeus nauttia tapahtumasta rauhassa. Ketään ei saa kohdella huonosti henkilökohtaisten ominaisuuksien, kuten iän, sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen, koon, ihonvärin, toimintakyvyn, terveydentilan, varallisuuden, kielen, uskonnon, kulttuurin tai muun taustan perusteella.

    Huomioimme toistemme erilaiset rajat ja kunnioitamme niitä. Kehenkään ei saa koskea ilman lupaa eikä ahdistella sanallisesti, sanattomasti tai fyysisesti.

    TURVALLISUUS TEHDÄÄN YHDESSÄ

    Jos kohtaat itseesi tai toiseen henkilöön kohdistuvaa häirintää, syrjintää tai muuta epäasiallista käyttäytymistä, ota yhteys tapahtuman henkilökuntaan. Jos oma toimintasi loukkaa muita, ole valmis kuuntelemaan ja toimimaan toisin.

    Mikäli kohtaat tilaisuuksissamme epäasiallista käytöstä, ota yhteyttä festivaalin henkilökuntaan. Jos joku rikkoo toiminnallaan turvallisemman tilan periaatteita tai kiellosta huolimatta jatkaa toista loukkaavaa käytöstä, henkilökunnalla on oikeus poistaa hänet tapahtumasta.

  • Festivaalia järjestäessämme otamme vastuullisuuden huomioon kaikissa tilanteissa. Festivaalilla on pitkät perinteet ympäristövastuullisuuden huomioimisessa ja tasa-arvon edistämisessä taidemusiikkialalla. Myös festivaalilla järjestettävien tapahtumien saavutettavuutta ja esteettömyyttä kehitetään jatkuvasti.

    YMPÄRISTÖ

    Kiinnitämme jatkuvasti huomiota ympäristövaikutuksiimme ja niiden vähentämiseen ja pyrimme edistämään ympäristöystävällisyyttä viitekehyksessämme – kumppaneissa, taiteilijoissa ja yleisössämme.

    Suosimme tarjoiluissamme kasvisruokaa, jonka ympäristökuormitus on lihaa sisältävään ateriaan verrattuna huomattavasti pienempi. Konserttien väliaikatarjoiluissa suosimme yhteistyökumppaneina pieniä palveluntuottajia, jotka suosivat luomu- ja lähiruokaa sekä Reilun kaupan tuotteita. Festivaalin taiteilijat ja henkilökunta syövät festivaalilla kasvis- ja kalaruokapainotteisesti.

    Kaikki painotuotteet ja oheistuotteemme, kuten myynnissä olevat Gregoriana-kassit ovat tuotettu kestävästi, mm. sertifioitujen materiaalien ja yhteistyökumppanien avulla. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että valmistuksessa on otettu huomioon ympäristövaikutukset ja työntekijöiden sekä paikallisyhteisöjen sosiaalisen- ja taloudellisen hyvinvoinnin turvaaminen.

    KULKEMINEN

    Festivaalille pääsee oman auton ohella julkisilla kulkuvälineillä, polkupyörällä, veneellä tai jalan. Toivomme, että yleisömme suosii kimppakyytejä.

    MUUTA

    Minimoimme kaikenlaisen kertakäyttötuotteiden määrän, emmekä hanki festivaalille esim. isoja vuosittain vaihtuvia mainoslakanoita tai muuta kertakäyttörekvisiittaa. Festivaalin ohjelmisto on akustista, joten tapahtuman sähkönkulutus on minimaalista. Pidämme myös arvokkaana, että festivaalimme on omalta osaltaan säilyttämässä arvokasta kulttuuriperintöä sekä sen aineettomassa että aineellisessa muodossa. Esimerkiksi aikaisemmin järjestetty mestarikurssimme ja festivaalilla esitettävä vanha musiikki ovat keinoja ylläpitää, siirtää tuleville sukupolville ja elvyttää marginaaliin jäävää tietotaitoa, perinteitä ja osaamista.

    Keväällä 2018 aloitimme yhteistyön Sastamalan kaupungin työllisyyspalveluiden Työteekin sekä kehitysvammaisten työ- ja toimintakeskus Oivapajan kanssa. Työteekki on valmistanut mm. tapahtumamme taiteilijalahjat ja Oivapajan väki on osallistunut festivaalin markkinointipostituksiin.

    TERVEYSTURVALLISUUS

    Tapahtumissamme on huomioitu terveysturvallinen käyntikokemus. Seuraamme ja noudatamme olemassa olevia suosituksia ja viestimme niistä selkeästi.

  • Sastamala Gregoriana -festivaalin tuottaa ja järjestää Sastamala Gregoriana ry. Yhdistys on voittoa tavoittelematon, aatteellinen yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää ja kehittää musiikkikulttuuria erityisesti klassisen- ja vanhan musiikin alueella Suomessa ja erityisesti Länsi-Suomessa.

    Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys osallistuu etenkin Länsi-Suomen alueella musiikkielämään järjestämällä Sastamala Gregoriana -nimistä musiikkitapahtumaa ja muita konsertteja sekä harjoittaa koulutustoimintaa voittoa tavoittelematta.

    Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi kerätä pääsymaksuja järjestämiinsä tilaisuuksiin, harjoittaa julkaisutoimintaa ja myydä ilmoituksia julkaisuihinsa sekä vastaanottaa avustuksia ja lahjoituksia julkisyhteisöiltä, yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä.

    Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja on kotiseutuneuvos Maiju Vuorenoja.

Heja Sverige!

SEMF – Stockholm Early Music Festival on Sastamala Gregorianan sisarfestivaali osana NORDEM -järjestön toimintaa. Yhteistyön tavoitteena on lisätä festivaalien välistä toimintaa niin markkinoinnin ja viestinnän kuin artistivaihtojen ja yhteiskonserttien järjestämisen osalta.

Festivaali järjestetään vuosittain kesäkuun alussa ja se on Pohjoismaiden ja Baltian alueen suurin vanhaan musiikkiin keskittynyt tapahtuma.

Sisarfestivaali

Tietoa ja tilastoja

Täältä löydät festivaalin kokoamia tilastoja vuosittaisista käyntimääristä sekä festivaalin talouden avainluvuista ja muusta informaatiosta.