
Taiteellinen johtaja
2026–
Anthony Marini
Anthony Marini (s. 1986) aloitti musiikkiopintonsa synnyinmaassaan Yhdysvalloissa opiskellen modernia viulua Jody Gatwoodin johdolla ja barokkiviulua Risa Browderin oppilaana. Vuonna 2010 Marini muutti Eurooppaan, missä hän jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa ja Pariisin konservatoriossa (CNSMDP), ohjaajinaan Minna Kangas, Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch ja François Fernandez.
Marini toimii usein konserttimestarina tai solistina Suomalaisen Barokkiorkesterin, Kuninkaantien muusikoiden, Espoon barokin ja Ensemble Zaïs’n tuotannoissa. Hän soittaa myös säännöllisesti Helsingin Barokkiorkesterin ja Ensemble Nylandian, sekä useiden kamarimusiikkiyhtyeiden riveissä.
Viulun ja alttoviulun lisäksi Marini soittaa muun muassa viola d’amorea, viola da gambaa sekä avainviulua.
Elämää ja uraa
New Yorkin osavaltion pohjoisosasta (Yhdysvallat) kotoisin oleva Anthony Marini muutti Helsinkiin vuonna 2010, jolloin alkoi hänen eurooppalainen ja, ehkä vielä tärkeämmin, suomalainen elämänsä. Viime vuosien aikana hän on toiminut lähes kaikissa mahdollisissa rooleissa musiikkialalla: tuttiviulistista konserttimestariksi, kamarimuusikosta solistiksi, kääntäjästä nuotintajaksi, nuotistonhoitajasta lavamieheksi, hallituksen puheenjohtajasta taiteelliseksi johtajaksi, kouluttajasta opettajaksi, IT-tukihenkilöstä levytystuottajaksi, ja kaikkea siltä väliltä! Hän on kulkenut matkan ulkomaalaisesta, joka ei tuntenut ketään, siihen pisteeseen, että hän on nyt Suomen sekä Pohjois- ja Baltian maiden vanhan musiikin kentän ytimessä.
Anthony toimi Suomalaisen barokkiorkesterin taiteellisena suunnittelijana vuosina 2022–2025, on ollut mukana Encanto ry:n hallituksessa (joka vastaa Helsinki Early Music Festivalista), ja toimii edelleen Suomen vanhan musiikin liiton sekä Suomen solistiyhdistyksen hallituksissa.
Vuonna 2025 Anthony aloitti työnsä Sastamala Gregoriana -festivaalin uutena taiteellisena johtajana, ja hänen ensimmäinen festivaalinsa järjestetään vuonna 2026.

Vanhan musiikin pariin
Anthony rakastui vanhaan musiikkiin Jody Gatwoodin oppilaana, hänen (modernin) viulunsoiton opettajansa ohjauksessa Catholic University of Americassa Washington D.C.:ssä (Yhdysvallat). Gatwoodin kannustamana Anthony päätti täydentää musiikin- ja tietojenkäsittelytieteen opintojaan osallistumalla barokkiviulun opetukseen Risa Browderin johdolla (barokkiviulunopettaja Peabody Conservatoryssa) sekä soittamalla Peabodyn Baltimore Baroque Bandissa. Aktiivinen freelancemuusikon elämä ja osallistuminen kesäkursseille, kuten Oberlinin Baroque Performance Instituteen ja Tafelmusikin Baroque Summer Instituteen, syvensivät hänen kiinnostustaan historiallisia esityskäytäntöjä kohtaan. Hän tajusi pian tarvitsevansa elämäänsä uuden sysäyksen: muuttaa Eurooppaan, opiskella barokkimusiikkia ja yrittää rakentaa elämää freelancemuusikkona. Hän jatkoi opintojaan sekä Sibelius-Akatemiassa Minna Kankaan ja Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilchin johdolla että Pariisin konservatoriossa (Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris), missä hänen opettajanaan toimi François Fernandez.
Anthony toimii aktiivisesti resitaalimuusikkona, kamarimuusikkona, orkesterimuusikkona, solistina ja konserttimestarina. Hän on säännöllinen konserttimestari, solisti ja liideri Suomalaisessa barokkiorkesterissa, Kuninkaantien muusikoissa ja Ensemble Floridantessa, ja häntä on kutsuttu vierailevaksi konserttimestariksi ja/tai johtajaksi muun muassa Helsingin Barokkiorkesteriin, Espoon Barokkiin, Oulun Barokkiorkesteriin, Corelli Consortiin, Ensemble Zaïsiin, Orfeus Barockiin ja Barokkanerneen. Hän on soittanut myös yhtyeissä kuten Ensemble Nylandia, Opus X, The King’s Consort, Le Poème Harmonique ja Les Ambassadeurs. Kamarimusiikkiyhtyeitä, joissa Anthony on aktiivinen, ovat muun muassa FiBO Players, Eloisa Consort ja Rosetta Ensemble. Anthonyn soittoa voi kuulla levyillä, joita ovat julkaisseet muun muassa FiBO Records, BIS, Sony, Paraty, Ondine ja Erato.
Opettaja ja muusikko
Anthony on myös aktiivinen opettaja ja kouluttaja: hän opettaa muun muassa Kälviä Goes Baroque -kesäkurssilla sekä Helsingin vanhan musiikin yhdistyksen kesäkurssilla ja toimii barokkiviulun tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa.
Ennen kaikkea Anthony kokee olevansa muusikko – ennen kuin viulisti (tai edes “barokkiviulisti”). Hän rakastaa monenlaisia soittimia ja musiikkityylejä ja pyrkii jatkuvasti laajentamaan näkökulmiaan muusikkona. Viulun lisäksi Anthony soittaa alttoviulua, viola d’amorea, fiideliä, tenori- ja basso-viola da gambaa, avainviulua sekä lähes mitä tahansa jousisoitinta, jonka hän saa käsiinsä.
Barokkimusiikin lisäksi hän rakastaa myös uudempaa ohjelmistoa (ja tuuraa yhä aktiivisesti kaupunginorkestereissa ympäri Suomea) sekä kansanmusiikkia – erityisesti pohjoismaisia, irlantilaisia ja pohjoisamerikkalaisia viuluperinteitä.
Anthony soittaa Jason Viseltearin rakentamaa barokkiviulua, jonka hankintaa Suomen Kulttuurirahasto on tukenut.