Laukon-päärakennus-wide.jpg

Laukon kartano

Laukontie 32, 37370 Vesilahti


				

Suuri suomalainen historia- ja taidekartano

HISTORIA
Pirkanmaan kauneimmalla järviseudulla sijaitsevan Laukon kartanon kiehtova historia ulottuu kahden vuosituhannen taakse. Legendaarisen Kurki-suvun kotikartano tunnetaan tänä päivänä niin huimista arkeologista löydöistään kuin Laukon peuroistaan. Lönnrotin aikainen Laukon kartano poltettiin sisällissodan viimeisinä päivinä 1918. Nykyinen pohjoismaista klassismia kauneimmillaan edustava päärakennus ja pihapiiri rakennettiin 1930-luvulla. Laukko avattiin suurelle yleisölle 600-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi vuonna 2016. Kartanolla vierailee vuosittain lähes 30 000 kesävierasta.

Konsertti- ja näyttelyvieraita Laukossa palvelee tyylikkäästi entisöidyssä Juhlatallissa ravintola, kahvila ja puoti. Laukon kartanon lukuisat taide- ja historianäyttelyt on sijoitettu kartanon päärakennukselle ja kauniille puistoalueelle, jossa järjestetään joka kesä myös suuria puistokonsertteja.

NYKYTAIDETTA
Laukon kartanon historiallisissa interiööreissä esitellään tunnettujen suomalaisten nykytaiteilijoiden uusinta tuotantoa. Laukon kartanon päärakennuksella ihastellaan tänä kesänä Petri Ala-Maunuksen, Erika Adamssonin ja Viljami Heinosen maalauksia. Anni Leppälän valokuvateokset ovat esillä Puutarhurin talossa, Virpi Kannon betoniveistokset Linnakellarissa ja Tapani Kokon puuveistokset Pakanakirkossa.

ESTEETTÖMYYS JA SAAVUTETTAVUUS
Laukon kartanon näyttelytiloihin on noustava portaita, joten sisäänkäynti päärakennukseen ei ole esteetön.
Juhlatallissa toimivat ravintola- ja kahvilatilat ovat esteettömiä.

LUE LISÄÄ
www.laukonkartano.fi