TMC_-_C.jpg

Jacobus Clemens non Papa (n.1510-1555)

Jacobus Clemens non Papa on yksi 1500-luvun tuotteliaimmista, laajimmin julkaistuista ja tunnetuimmista säveltäjistä. Siltikään hänen elämästään ei tiedetä juurikaan, ja varhaisimmat tiedot hänen toiminnastaan ovat peräisin Bruggen Pyhän Donatianuksen kirkosta, jota varten hän sävelsi hienon Missa Gaude lux donationen -teoksen monien muiden hänen säveltämiensä motettien ohella.

Yksi Clemensiä ympäröivistä mysteereistä on hänen epätavallinen epiteettinsä, lisänimensä, non Papa, ei-paavi, ja teorioita sen alkuperästä on useita. Musiikkikustantaja Tilman Susato käytti lisänimeä ensimmäistä kertaa vuonna 1545 julkaistun laulukokoelman yhteydessä ja se esiintyi myöhemmin painokkaammin nimellä 'nono Papa' ja 'haud Papa' ("ehdottomasti ei paavi"). Lisänimen voidaan katsoa toimineen myös erotuksena erottaa Clemens kaimastaan, runoilija Jacobus Papa Ypressiläisestä, vaikkakin lisänimi näyttää todennäköisimmin liittyvän hänen erityisen "epäpaavilliseen" henkilökohtaiseen elämäänsä.

Sastamala Gregorianaan toisen kertaa saapuva The Marian Consort on yksi maailman parhaita vokaaliyhtyeitä. Yhtye on palkittu arvostetulla Gramophone Award -palkinnolla. Yhtye tunnetaan innovatiivisesta tavastaan tulkita vanhaa musiikkia ja laajasta ohjelmistorepertuaarista. Yhtyeen perustajan ja johtajan Rory McCleeryn johtama The Marian Consort on esiintynyt ahkerasti Iso-Britanniassa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa ja säännöllisesti myös BBC Radio 3:ssa.

"The Marian Consort avasi sunnuntai-iltana ovet suoraan autuuteen. Nyt kuultiin yksi Sastamalan festivaalin kaikkien aikojen hienoimpiin kuulunut konsertti. Kaikki osui nappiin: kirkkotila, laulun laatu ja ohjelmiston sisältö."
Harri Hautala / Aamulehti / 25.7.2016

LIPUT
36 / 32 € (Lippu.fi -myyntikanavista ostettaessa hintaan lisätään arvonlisävero, palvelupalkkio sekä tilausmaksu.)

MAKUJA JA MUSIIKKIA
Nauti maittava konserttipäivällinen Tyrvään Pappilassa ennen illan konserttia. Konsertti & päivällinen -lippupaketti sisältää päivällisen ja lipun illan konserttiin.
Lue lisää: Konserttipäivälliset

Lue lisää yhtyeestä
The Marian Consort