TMC_-_C.jpg

Jacobus Clemens non Papa (n.1510-1555)

Jacobus Clemens non Papa on yksi 1500-luvun tuotteliaimmista, laajimmin julkaistuista ja tunnetuimmista säveltäjistä. Siltikään hänen elämästään ei tiedetä juurikaan, ja varhaisimmat tiedot hänen toiminnastaan ovat peräisin Bruggen St Donation -kirkosta, jota varten hän sävelsi hienon Missa Gaude lux donationen -teoksen monien muiden hänen säveltämiensä motettien ohella.
St Donatiota arvostettiin tärkeänä musiikillisena keskuksena ja tunnetulla hollantilainen säveltäjä Jacob Obrecht (joka tunnetaan Missa de Sancto Donatianon säveltäjänä) toimi kirkon musiikkielämän palveluksessa 1500-luvun lopulla. Tämä perinne ulottuu 1400-luvulle, jolloin tehtävässä toimi englantilainen muusikko Walter Frye. Hänen Ave regina caelorum'ia esitettiin Pyhälle Marialle pyhitetyissä iltamessuissa ja se toimi myös perustana useille Obrechtin sävellyksille.

Yksi Clemensiä ympäröivistä mysteereistä on hänen epätavallinen epiteettinsä, lisänimensä, non Papa, ei-paavi, ja teorioita sen alkuperästä on runsaasti. Musiikkikustantaja Tilman Susato käytti lisänimeä ensimmäistä kertaa vuonna 1545 julkaistun chanson-kokoelman yhteydessä ja se esiintyi myöhemmin painokkaammin nimellä 'nono Papa' ja 'haud Papa' ("ehdottomasti ei paavi"). Lisänimen voidaan katsotaan toimineen myös erotuksena erottaa Clemens runoilija Jacobus Papa Ypressiläisestä, vaikkakin lisänimi näyttää todennäköisimmin liittyvän hänen erityisen "epäpaavilliseen" henkilökohtaiseen elämäänsä.

Suomeen ja Sastamala Gregorianaan toista kertaa saapuva The Marian Consort on yksi maailman parhaista vokaaliyhtyeistä. The Marian Consort on palkittu arvostetulla Gramophone Award -palkinnolla. Yhtye tunnetaan innovatiivisesta tavastaan tulkita vanhaa musiikkia ja laajasta ohjelmistorepertuaarista. Yhtyeen perustajan ja johtajan Rory McCleeryn johtama The Marian Consort on esiintynyt ahkerasti Iso-Britanniassa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa ja säännöllisesti myös BBC Radio 3:lla.

"The Marian Consort avasi sunnuntai-iltana ovet suoraan autuuteen. Nyt kuultiin yksi Sastamalan festivaalin kaikkien aikojen hienoimpiin kuulunut konsertti. Kaikki osui nappiin: kirkkotila, laulun laatu ja ohjelmiston sisältö."
Harri Hautala / Aamulehti / 25.7.2016


LIPUT
36 / 32 € (Lippu.fi -myyntikanavista ostettaessa hintaan lisätään arvonlisävero, palvelupalkkio sekä tilausmaksu.)

MAKUJA JA MUSIIKKIA
Nauti maittava konserttipäivällinen Tyrvään Pappilassa ennen illan konserttia. Konsertti & päivällinen -lippupaketti sisältää päivällisen ja lipun illan konserttiin.
Lue lisää: Konserttipäivälliset

Lue lisää yhtyeestä
The Marian Consort