2019_cappella_pratensis_pieterskerk_utrecht_2258-foto_sander_heezen.jpg

Jacob Obrecht: Missa de Sancto Donatiano

Missa de Sancto Donatianon (1487) tarina alkaa rikkaan bruggelaisen turkkurin Donaas de Moorin karkottamisesta poliittisista syistä. Hän joutui karkottamisensa jälkeen elämään maanpaossa ja kuollessaan vuonna 1483 Zeelandissa hän vaati testamentissaan, että hänen nimeään kantavia messuja järjestettäisiin Pyhän Jaakon kirkossa Bruggessa. Tätä varten sävellettiin polyfoninen messu, jonka tutkijat ovat osoittaneet olevan tunnetun säveltäjän Jacob Obrechtin säveltämä.

Missa de Sancto Donatiano koostuu lauluista ja hymneistä, jotka olivat tuttuja tuon ajan uskoville bruggelaisille ja jotka on omistettu kaupungin suojeluspyhimykselle Pyhälle Donatianukselle ja hänelle omistetuille juhlallisuuksille. Pyhä Donatianus oli kuin olikin myös Donaas de Moorin lempipyhimys.
Suomeen ensimmäistä kertaa saapuva alankomaalainen huippuyhtye Cappella Pratensis on erikoistunut Josquin Desprezin eli Josqinus Pratensiksen ja muiden renessanssin ajan säveltäjien musiikkiin. Yhtye esittää konserteissaan mahdollisimman tarkasti alkuperäistä lähdeaineistoa kunnioittavia sovituksia. Kuten renessanssin aikana oli tapana, Cappella Pratensiksen jäsenet seisovat yleensä kaaressa keskellä olevan nuottitelineen ympäril- lä, laulaen alkuperäisistä nuotinnoksista.

Vuonna 1987 perustettua yhtyettä johtaa laulaja ja kapellimestari Stratton Bull.

Cappella Pratensis
Stratton Bull, Tim Braithwaite - superius
Korneel Van Neste, Lior Leibovici - kontratenori
Peter de Laurentiis, Julian Podger - tenori
Maté Bruckner, Grantley McDonald - basso

Anna-Maaria Oramo - renessanssiurut

LIPUT
36 € / 32 € (Lippu.fi -myyntikanavista ostettaessa hintaan lisätään arvonlisävero, palvelupalkkio sekä tilausmaksu.)

MAKUJA JA MUSIIKKIA
Nauti maittava konserttipäivällinen Sastamalan Wanhassa Pappilassa ennen illan konserttia. Konsertti & päivällinen -lippupaketti sisältää päivällisen ja lipun illan konserttiin. Lue lisää: Konserttipäivälliset

LISÄTIETOA YHTYEESTÄ
Cappella Pratensis