Sastamala Gregorianan historiaa

Sastamalan Pyhän Marian kirkko odotti uutta aikaa.
Gregoriaaninen musiikki teki 1980-luvulla tuloaan myös Suomeen.

Sastamala Gregoriana on edelläkävijä. Suomalaisessa musiikkihistoriassa se on ainutlaatuinen - ja palkittu - ilmiö, joka syntyy miljööstä, akustiikasta, musiikista ja taiteilijoista sekä satakuntalaisesta sisusta.

UNELMASTA TOTTA”Kun joku guru tämän löytää!” Näistä Sastamalan Pyhän Marian kirkon konsertissa 1980 -luvun alussa lausutuista sanoista kumpusi unelma: Keskiaikaisten holvien täyttämät herkät sävelet, jotka löytävät tien kuulijan sydämeen.

Gregoriaanisen musiikin rantautuminen Suomeen antoi sysäyksen eteenpäin. Vuonna 1996 unelmasta tuli totta taiteellisen johtajan, Kari Kaarnan johdolla. Sastamala Gregoriana - Vammalan vanhan musiikin päivät -tapahtuman ensimmäinen kesä sytytti kipinästä roihun. Sastamalan Pyhän Marian kirkossa esiintyneet yhtyeet Lumen Valo, Vox Silentii, Cetus Noster, Battalia sekä amerikkalainen laulutaiteilija Paul Hillier ja säestäjänsä Anrew Lowrence-King saivat sekä kuulijat että järjestäjät vakuuttuneeksi siitä, että tämä on oikea tie.

Juurruttamisen aikaa 1996-2001

Sastamala Gregoriana ja vanha musiikki etsivät paikkaansa Suomen festivaalien kirjossa. Vahvuutenamme olivat konserttipaikka, Sastamalan keskiaikainen Pyhän Marian kirkko ja sen ympäristö Rautaveden kulttuurimaisemassa sekä tähän miljööseen sopiva musiikki. Karkun evankelisessa opistossa pidettävän mestarikurssin tuomat kontaktit olivat omiaan luomaan suhteita suomalaisten ja ulkomaisten vanhan musiikin ammattilaisten ja harrastajien välillä.
Festivaalin toteuttamisesta ja tuottamisesta vastasi Karkun ja sittemmin Sastamalan Matkailuyhdistys ry.

Rajojen etsimistä 2001-2005

Taustayhteisö vaihtui omaksi yhdistykseksi. Perustettiin Sastamala Gregoriana ry.
Ohjelmistossa oli mukana vanhan musiikin rinnalla myös uudempia teoksia. Resurssien vähäisyyden vuoksi tuotanto ja taiteellinen johto ostettiin MuM Jouni Maunulan Damot Tuotanto Oy:ltä. Mestarikurssi oli edelleen festivaalin tärkeä tukijalka.

Vanha musiikki on se juttu 2006 -2010

Sastamala Gregoriana ry otti vastatakseen tuotannosta ja taiteelliseksi johtajaksi kutsuttiin mestarikurssilla jo vuodesta 1997 opettajana ollut luuttutaiteilija Michael Fields. Hänen mukanaan olemme saaneet olla matkalla eri puolilla Eurooppaa englantilaisen, italialaisen, ranskalaisen ja skandinaavisen vanhan musiikin myötäilemänä. Tänä vuonna meitä hyväilevät musiikkiaarteet Reinin lähteiltä.

Esiintyjien moninainen kirjo

Sastamala Gregoriana - festivaalin solistien joukosta löytyy mm. seuraavia nimiä: Evelyn Tubb, Topi Lehtipuu, Anna-Kristiina Kaappola, Tuuli Lindeberg, Teppo Lampela, Anneliina Koskinen, Susanne Rydén, Giovanni Gantarini, Anna Maaria Oramo ja David Hatcher. Laulu- ja soitinyhtyeistä mainittakoon Battalia, Vox Silentii, Radion kamarikuoro, Plein–Jeu, Oliphant, Recuerdos, Paratiisin Omenat, Rondellus, Heinavanker, La Morra ja New Trinity Baroque.


Taiteelliset johtajat

Sastamala Gregoriana -festivaalin ohjelmistoon ja hengen luomiseen ovat olleet vaikuttamassa taiteelliset johtajat, DL Kari Kaarna, vuodet 1996-2001, MuM Jouni Maunula, vuodet 2002-2005, sekä luuttutaiteilija Michael Fields vuodesta 2006 alkaen.


Mestarikurssi - osa festivaalikokonaisuutta

Sastamala Gregoriana ei ole vain konserttisarja vaan myös koulutustapahtuma. Mestarikurssilla on 15 vuoden aikana ollut yli kaksisataa laulajaa. Opettajina ovat olleet Paul Hillier, Michael Fields ja Evelyn Tubb. Vuodesta 2006 kurssilla on ollut mahdollisuus opiskella myös viola da gamban soittoa.

”Kivinen kirkko, puupenkki, hiekan rapina askelten alla, kesäillan kostea viileys, hiljaisuus – ja sitten alkaa musiikki. Se ympäröi kuin usva kevyeen vaippaansa. On vain musiikki, joka saa unohtamaan kaiken muun. Vain tämä hetki ja kirkon joka soppeen ulottuva
sielua hoitava sävelten vuo.”Maiju Vuorenoja
Sastamala Gregoriana ry:n puheenjohtaja
Festivaalin perustajajäsen


Gregoriana alkoi soida

Ensimmäinen Gregoriaanisen musiikin konserttimainos vuodelta 1995.

Paul Hillier ja Ander Lawrence-King ihailevat saamiaan kiitoskukkia 1996

Sastamala Gregoriana alkoi vahvasti ja tunteella. Ammatillinen osaaminen haettiin USA:sta asti. Kuvassa Paul Hillier (oikealla) ja Andrew Lawrence-King ihailevat saamiaan kiitoskukkia. Ne olivat viljaa ja leipää.

Ensimmäinen ja uraa uurtava taiteellinen johtajamme oli DL Kari Kaarna

Kari Kaarna loi Sastamala Gregorianan taiteellisen tason. Hän tunsi alan harrastajia ja ammattilaisia Suomessa ja ulkomailla.